Insight
8 minuten

Prestatiebeheer omzetten in een belangrijke engagementfactor

Maak gebruik van effectief prestatiebeheer met de beste praktijken van Google, Adobe, Microsoft... Vergroot de betrokkenheid en stimuleer het succes van de organisatie.
Prestatiebeheer omzetten in een belangrijke engagementfactor
Gepubliceerd op
April 17, 2023

Samenvatting

Effectief prestatiebeheer is cruciaal voor het stimuleren van het succes van de organisatie en betrokkenheid van werknemers. In dit artikel wordt ingegaan op de beste praktijken en mogelijke valkuilen op het gebied van prestatiebeheer, waarbij CEO's en managers praktische begeleiding krijgen om hun aanpak te optimaliseren. Door zich aan deze principes te houden, kunnen organisaties een cultuur van continue verbetering bevorderen, het moreel van werknemers stimuleren en strategische doelen bereiken.

Introductie

Prestatiemanagement is een systematisch proces om ervoor te zorgen dat werknemers bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie door betere prestaties en ontwikkeling. Het omvat het stellen van duidelijke verwachtingen, het geven van regelmatige feedback, het beoordelen van prestaties en het ontwikkelen van verbeterplannen. Onderzoek wijst uit dat effectief prestatiebeheer leidt tot meer betrokkenheid van werknemers, hogere retentiepercentages en betere bedrijfsprestaties (Aguinis, Joo, & Gottfredson, 2011). Bedrijven zoals Google en Adobe hebben hun prestatiebeheersystemen getransformeerd, wat heeft geleid tot meer innovatie en productiviteit.

De dosis van prestatiebeheer

Stel duidelijke, meetbare en haalbare doelen (SMART)

Hoe klassiek ook, het vaststellen van SMART-doelen (specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden) is een must en helpt de inspanningen van werknemers af te stemmen op de prioriteiten van de organisatie (Doran, 1981). Deze aanpak biedt werknemers een duidelijk inzicht in wat er van hen wordt verwacht, zodat ze zich kunnen concentreren op activiteiten met een grote impact.

De doelstellingen en belangrijkste resultaten van Google (OKR's) raamwerk onderscheidt zich als een goed voorbeeld van SMART-doel-in actie komen om de voortdurende groei en innovatie van het bedrijf te stimuleren. Deze methode voor het stellen van doelen werd begin jaren 2000 bij Google geïntroduceerd door John Doerr, een risicokapitalist, die van de voormalige CEO van Intel, Andy Grove, over OKR's had gehoord.

Een van de sterke punten van het OKR-framework van Google is de mogelijkheid om doelen van het bedrijfsniveau naar teams en individuele werknemers te cascaderen. Deze afstemming zorgt ervoor dat ieders inspanningen bijdragen aan de overkoepelende doelstellingen, wat resulteert in meer synergie en focus op activiteiten met een grote impact. Bovendien worden OKR's op kwartaalbasis vastgesteld, waardoor regelmatige herbeoordeling en aanpassing mogelijk is in reactie op veranderende marktomstandigheden en bedrijfsprioriteiten.

Geef regelmatig feedback en coaching

Frequent terugkoppeling is cruciaal voor de ontwikkeling van werknemers en prestatieverbetering. Onderzoek toont aan dat werknemers die regelmatig feedback krijgen, meer betrokken en tevreden zijn op het werk (Culbertson, Henning, & Payne, 2017).

Het inchecksysteem van Adobe is een goed voorbeeld van de voordelen van continu prestatiebeheer en illustreert hoe het vervangen van jaarlijkse prestatiebeoordelingen door doorlopende gesprekken tussen managers en werknemers kan leiden tot meer betrokkenheid en prestaties. In 2012 erkende Adobe dat hun traditionele jaarlijkse prestatiebeoordelingsproces tijdrovend, stressvol en vaak niet effectief was om zinvolle veranderingen teweeg te brengen. Om deze problemen aan te pakken, introduceerden ze het Check-in systeem, dat de nadruk legt op frequente, informele en toekomstgerichte discussies tussen werknemers en hun managers.

Het Check-in systeem is opgebouwd rond drie belangrijke componenten:

Doelen stellen: Managers en medewerkers stellen samen duidelijke en meetbare doelen, afgestemd op zowel de teamdoelstellingen als de strategische richting van de organisatie. Deze doelstellingen worden regelmatig herzien en bijgewerkt om ervoor te zorgen dat ze relevant en haalbaar blijven in het licht van veranderende prioriteiten en zakelijke behoeften.

Doorlopende feedback: Het Check-in systeem moedigt managers en werknemers aan om regelmatig informele gesprekken aan te gaan over prestaties, vooruitgang in de richting van doelen en verbeterpunten. Door tijdige en specifieke feedback te geven, hebben werknemers de mogelijkheid om hun inspanningen aan te passen en hun prestaties voortdurend te verbeteren. Deze aanpak bevordert een groeimindset en bevordert een cultuur van leren en ontwikkeling.

Ontwikkelingsplanning: Check-ins zijn ook gericht op de loopbaangroei en de ontwikkeling van vaardigheden van werknemers, waarbij mogelijkheden voor werknemers worden geïdentificeerd om hun capaciteiten te verbeteren en hun loopbaan te bevorderen. Managers spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van ontwikkeling van werknemers door begeleiding, middelen en mogelijkheden voor leren en groei aan te bieden.

Sinds de implementatie van het Check-in systeem heeft Adobe een aanzienlijk positief effect gezien op de betrokkenheid, prestaties en tevredenheid van medewerkers. Het bedrijf rapporteerde een daling van 25% in het vrijwilligersverloop en een toename van 10% in de betrokkenheid van werknemers binnen de eerste twee jaar na de invoering van de nieuwe aanpak. Door een cultuur van continue feedback, samenwerking en groei te bevorderen, is Adobe erin geslaagd betere prestaties te behalen en zijn positie als toonaangevend technologiebedrijf te behouden.

Prestatiemanagement afstemmen op de cultuur en waarden van de organisatie

Zorg ervoor dat de praktijken voor prestatiebeheer in overeenstemming zijn met de cultuur en waarden van uw organisatie. Deze afstemming bevordert een ondersteunende omgeving en moedigt werknemers aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun prestaties en ontwikkeling (Denison, 1990). De Netflix-cultuur van „Vrijheid en verantwoordelijkheid” is goed afgestemd op de aanpak van prestatiebeheer, waardoor een hoogwaardige cultuur wordt bevorderd waarin autonomie en verantwoordelijkheid van werknemers voorop staan.

Maak een onderscheid tussen hoge en lage presteerders

Goed presterende spelers erkennen en belonen en ondermaatse prestaties aanpakken door middel van gerichte ontwikkelingsplannen. Deze differentiatie kan de motivatie van werknemers en de algemene prestaties verbeteren (Aguinis, Gottfredson, & Joo, 2012). Het voormalige Rank and Yank-systeem van GE, dat werknemers onderscheidde op basis van prestaties, resulteerde in een groter concurrentievermogen, maar bleek uiteindelijk schadelijk voor het moreel en de samenwerking van werknemers.

Leg de nadruk op continue ontwikkeling

Prestatiemanagement moet een continu proces zijn, gericht op de groei en ontwikkeling van werknemers. Moedig werknemers aan om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen en bied hen de nodige middelen en kansen. Het gepersonaliseerde leerplatform van IBM, „Your Learning”, toont deze toewijding aan continue ontwikkeling en biedt op maat gemaakte leertrajecten om de loopbaangroei van werknemers te ondersteunen.

Wat u niet mag doen bij prestatiebeheer

Vertrouw niet alleen op jaarlijkse prestatiebeoordelingen

Jaarlijkse prestatiebeoordelingen kan ineffectief zijn in het geven van tijdige en bruikbare feedback. Kies in plaats daarvan voor een continue aanpak van prestatiebeheer, inclusief regelmatige check-ins en realtime feedback (Pulakos, Hanson, Arad, & Moye, 2015). Het inchecksysteem van Adobe dient, zoals eerder vermeld, als een succesvol model voor continu prestatiebeheer.

Richt je niet uitsluitend op prestaties uit het verleden

Hoewel het essentieel is om in het verleden behaalde resultaten te beoordelen, moet de nadruk vooral liggen op toekomstige ontwikkeling en verbetering. Stimuleer een toekomstgerichte mentaliteit door ontwikkelingsdoelen te stellen en begeleiding te bieden bij het bereiken ervan. De overgang van Microsoft van een stack-rankingsysteem naar een groeimindset cultuur benadrukt het belang van continu leren en toekomstgerichte ontwikkeling, wat resulteert in meer samenwerking en innovatie.

Negeer het belang van tweerichtingscommunicatie niet

Prestatiemanagement moet een open dialoog tussen werknemers en managers omvatten. Moedig werknemers aan om hun perspectieven en zorgen te delen, en luister actief om vertrouwen en samenwerking te bevorderen. De praktijk van Google om regelmatig „TGIF” -bijeenkomsten te organiseren, waar werknemers rechtstreeks vragen kunnen stellen en feedback kunnen geven aan het topmanagement, is een voorbeeld van de waarde van tweerichtingscommunicatie bij het stimuleren van betrokkenheid en transparantie.

Gebruik prestatiebeheer niet als strafmiddel

Het gebruik van prestatiemanagement om werknemers te straffen kan leiden tot een verminderd moreel en terugtrekking (Jawahar, 2010). Kies in plaats daarvan voor een ondersteunende aanpak, waarbij de nadruk ligt op de groei en ontwikkeling van werknemers. Het V2MOM-raamwerk (Vision, Values, Methods, Obstakels, and Measures) van Salesforce toont een ondersteunende benadering van prestatiebeheer aan, waarbij afstemming, samenwerking en gedeeld eigendom van prestatieresultaten worden aangemoedigd.

Conclusie

Effectief prestatiebeheer is cruciaal voor succes van de organisatie en medewerkerstevredenheid. Door de do's en don'ts te volgen die in dit artikel worden beschreven, kunnen leidinggevenden en managers een prestatiebeheersysteem creëren dat een cultuur van continue verbetering, brengt de inspanningen van werknemers in lijn met de doelstellingen van de organisatie en zorgt voor betere bedrijfsresultaten. De praktijkvoorbeelden van populaire bedrijven zoals Google, Adobe, Microsoft en Salesforce bieden waardevolle inzichten en inspiratie voor organisaties die hun prestatiebeheerpraktijken willen optimaliseren en hun volledige potentieel willen benutten.

Valideer Uw HR-strategie — Gratis
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates
Meet de ervaring van uw medewerkers
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates
Identificeer uw huidige prioriteiten
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates
Krijg toegang tot een samenwerkingsplatform voor op maat gemaakte oplossingen
Check - Elements Webflow Library - BRIX Templates
Geen creditcard nodig
Ga aan de slag